«Minitrær» – Pinus

Furu a la bonsai *  –  yamadori **

– vanlig norsk furu, Pinus sylvestris

pinus sylvestris I _1

Dette lille eksemplaret av furu er allerede en del år gammel,
innsamlet for ca. 2 år siden, fra et karrig voksested på Haugalandet.

Heller ikke skal den få det altfor fett hjemme i hagen her, en liten potte skal simulere den ugjestmilde bergsprekken den opprinnelig slo rot i, og vokste og trivdes i.

pinus2_1

Opphav:  Sundfør, Tysvær.
Overvintring: I drivhus
Idag:  Hagen i Bokngt. Haugesund

.

FAKTA:

Pinus sylvestris, vanlig furu, er den eneste viltvoksende furuarten i Norge.  …
Furu er et meget nøysomt tre som trives godt på næringsfattig grunn på aur- og sandmoer og på harde bergarter med lite jorddekke. Av de norske skogene utgjør furu litt mer enn fjerdeparten. Furu hører til de tidlige innvandrere i Norge og kom like etter at isen trakk seg tilbake etter siste istid.  (Sitat fra SNL).

Bonsai, trær som naturen har gjort til dvergtrær og/eller som er blitt det ved forsiktig beskjæring av grener og røtter og også ved surring av grenene for å tvinge dem til å vokse i de ønskede former. Viltvoksende bonsaitrær finnes nær tregrensen hvor hardt klima har hindret veksten, og i bergsprekker o.l. hvor vann- og næringsmangel fører til unormal vekst. Bonsai dyrkes både uten- og innendørs i litt store potter eller kar hvor jorden gjerne dekoreres med mose og stein for å se ut som et ekte landskap i miniatyr. Bonsai stammer opprinnelig fra Japan.
(Sitat fra SNL)

** What is a yamadori bonsai? A bonsai made from an older collected tree. A yamadori was crafted over a very long time by the elements, by it’s location in nature. These birth marks are what make them so extraordinarily special …   A pot-grown tree, on the other hand, has been crafted by hand from its beginning.  (Sitat fra http://crataegus.com/tag/yamadori/ )

Om reXyz

årgang: 'sekstiåtter'
Dette innlegget ble publisert i Alle, Presentasjoner og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s