«Minitrær» – Metasequoia

Urtidstre a la bonsai *

–   på norsk kalles treet gjerne for ‘urtre’ eller ‘urtidstre’

metasequoia1 _1

Dette lille eksemplaret av ‘urtidstreet’ er kjøpt for noen år siden, ferdig formet
til å passe i en liten bonsaiskål.
Dette til tross for at treet metasequoia i vill tilstand på sitt naturlige voksested
gjerne blir noe større enn lerk, 40–50 m høyt og med diameter inntil 2 m (!).

metasequoia2 _1

Opphav:  Hagesenter lokalt
Overvintring: Innendørs
Idag:  I østvendt kjøkkenvindu

.

FAKTA:

Store norske leksikon:  Fossile arter av bartreslekten Metasequoia var i tertiær utbredt over den nordlige halvkule helt nord til Grønland og Svalbard. I 1941 ble det i Kina funnet en levende art, Metasequoia glyptostroboides, nær byen Wan Xian ved Chang Jiang i provinsen Sichuan.  I 1947 ble det sendt ut en ekspedisjon som fant at treet var skogdannende på en 25 km lang strekning i Shui-dalen i den vestlige delen av provinsen Hubei. … Kineserne har kjent treet lenge før botanikerne oppdaget det; de kaller det shui-hsa …   Oppdagelsen 1941 vakte stor oppsikt, og unge planter er siden alet opp i mange botaniske hager.

Bonsai, trær som naturen har gjort til dvergtrær og/eller som er blitt det ved forsiktig beskjæring av grener og røtter og også ved surring av grenene for å tvinge dem til å vokse i de ønskede former. Viltvoksende bonsaitrær finnes nær tregrensen hvor hardt klima har hindret veksten, og i bergsprekker o.l. hvor vann- og næringsmangel fører til unormal vekst. Bonsai dyrkes både uten- og innendørs i litt store potter eller kar hvor jorden gjerne dekoreres med mose og stein for å se ut som et ekte landskap i miniatyr. Bonsai stammer opprinnelig fra Japan.
(Sitat fra SNL)

Om reXyz

årgang: 'sekstiåtter'
Dette innlegget ble publisert i Alle, Presentasjoner og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s