«Fotoentusiasten»

Haugesunds Avis 28.09.16.  –  under vignetten «fotoentusiasten» :

20160927_224136_1 20160927_224212_1

Ørnefotografering utløste væpnet aksjon

Han elsker å reise, har nærmere 1000 mineraler katalogisert og plassert i esker i kjelleren og bruker mye tid på sin tredje store lidenskap: Fotografering. Det har gitt ham stor oppmerksomhet, men også noen overraskelser.

Som da han skulle fotografere ugler i Sveio onsdagen før påske. Da han kom til Ekrene på vei hjem så han en stor havørn sitte majestetisk på en høyde. Han kjørte til side og stakk den store kameralinsen ut gjennom bilvinduet. På kameraet er det festet et ettbensstativ.

Dette var dagen etter terroren i Brüssel.

Da han kom hjem leste han på nettsidene til Haugesunds Avis at politiet hadde rykket bevæpnet ut etter melding om en kar som stakk et jaktvåpen ut av et bilvindu.

– Jeg skjønte det var meg de siktet til. Så jeg tok kontakt med politiet og fortalte om hvor jeg hadde vært og hvilken bil jeg hadde. Jeg tror det meste ble avklart da. I alle fall har jeg lært å tenke meg om før jeg stikker kameraet ut bilvinduet, sier Ellingsen.

Trodde det var en rifle

Politistasjonssjef Edgar Mannes bekrefter historien. Om at en melder den aktuelle dagen ringer politiet og forteller at han har kjørt forbi en parkert bil i vegkanten på Ekrene og sett en person i den parkerte bilen stikke en rifle med kikkertsikte ut av bilvinduet i retning mot bebyggelsen. Politiet rykket ut bevæpnet og forsøkte samtidig å undersøke via telefon med viltnemd og andre om det pågikk jakt i området.

Når politiet kommer fram er bilen borte.

– Vi hadde få opplysninger om bilen og ingen registreringsnummer. Etter å ha lett i området og hørt med naboer om observasjoner avsluttet politiet undersøkelsene uten resultat. Det var ikke grunn til å tro at noe straffbart eller farlig hadde skjedd. To timer senere ringte Ellingsen etter å ha lest om hendelsen i media. Han beskrev at han hadde stått med bil på det aktuelle stedet for å fotografere ørn med teleskoplinse på det tidspunktet meldingen ble ringt til politiet. Det oppklarte saken.

Vi sitter og prater på terrassen hjemme hos Roald Ellingsen. På bordet foran ham ligger kameraet som er med overalt. Han ble frivillig førtidspensjonert i DNB i Haugesund for fire år siden og har siden da dyrket hobbyene sine. Han er det han selv beskriver som en gammel speilrefleksmann og investerte i nytt, digitalt speilrefleksutstyr før han sluttet i jobben.

Turblogg

– Jeg liker å få fram detaljer i motivene og at bildene forteller en historie, sier han og viser et stort utvalg bilder av fugler og blomster. Noen viser vi på de neste sidene.

En dag annenhver uke prioriterer han og en kamerat å dra til Karmøy for å fotografere fugler. Da går turen spesielt til Taravikjå på Ferkingstad. Kompisen har satt seg som mål å fotografere samtlige av Norges fugler.

I 2010 begynte Roald å blogge under navnet reXyz. En slags turblogg med hverdagslige observasjoner og fascinasjon for geologi og mineraler. Siden er godt besøkt og han får som regel mange likerklikk på facebook.

I sommer har det blitt mange blomsterbilder fra Valldalen under vignetten Valldalens eget naturlige steinbed.

Familien har hytte i nærheten av Røldal, og ved innkjøringen til Valldalen og Bråstøl har han funnet mange fine motiv.

I bilen setter han gjerne på GPS-en og kjører en vei helt til endes. Da treffer han ofte mange nysgjerrige mennesker og får gode tips om kjekke steder å fotografere. En gang ble han kjeppjaget i Vats.

Men det hører til unntakene.

Roald Ellingsen er glad i fjellet. Liker å gå utenom de faste stiene og ta med telt. Han har også en lidenskap for å dra til eksotiske steder i utlandet.

Den første turen var sammen med en kompis til Syd -Grønland. 14 dager med sovepose og telt.

Han og en professor

– Jeg er også fascinert over hva som klarer å overleve i ørkenen. Det som gror på grensen av det mulige. De åpne viddene og landskapene, forteller han. Det største eventyret var i Mongolia og den eksotiske Gobyørkenen, en av verdens største ørkener. Da meldte han seg på en organisert tur, men det viste seg at det bare var han og en interessert professor som hadde meldt sin interesse. Arrangøren ville avlyse, men sa de skulle gjennomføre turen dersom de to betalte litt mer.

– Vi valgte å gjøre det og fikk en opplevelse for livet med ni dager offroad, sier Roald.

Han har vært på Island og Svalbard to ganger. Kunne gjerne fortalt om så mange andre flotte turer også.

Bonsai og mineraler

Når vi besøker ham hjemme går vi gjennom en hage full av blomsterpotter med ulike planter. Potter i alle fasonger. Mye gjenbruk. Og gjerne planter som både er skeive og skakke. Ikke helt A-4, som han sier. Han er også veldig glad i å dyrke små miniatyrtrær i potte. Såkalt bonsai, som egentlig er en kunst å få til.

I drivhuset dyrker han fram sukkulenter. Det er en stor lidenskap. Planter som har utpreget saftrike og tykke stengler og blad og som gjerne endrer seg mellom dag og natt. Kaktus hører for eksempel til kategorien sukkulenter.

Et oliventre kjøpt i København fraktet han hjem ved å plassere det i midtgangen i en campingvogn. Den klarer seg fortsatt godt.

Men Roald Ellingsen også er kjent for lidenskapen for stein – alle typer stein. Hjemme i kjelleren har en et rom fullt av stein. I tillegg til de vel 1000 mineralene som han har lagt i bokser og katalogisert, er det stein i alle hyller og skap. Han stiftet Haugaland geologiforening for 29 år siden og var leder der i ti år.

Kona Astrid har latt han ta seg ut. Dette er hans lidenskap. Men skulle du være i tvil; paret har to barn og fire barnebarn i byen.

Det blir tid til dem også.

tekst:  Lillian Haug Sortland, Haugesunds Avis

http://www.h-avis.no/naturfoto/foto/tema/ornefotografering-utloste-vapnet-aksjon/f/5-62-318568

 

1474989977592foto:  Alfred Aase, Haugesunds Avis

.

#Haugesunds Avis:

https://rexyz.me/2016/03/24/jaktprat-m-m/

https://rexyz.me/2015/05/28/diktkonkurranse-ha/

.

Om reXyz

årgang: 'sekstiåtter'
Dette innlegget ble publisert i Alle, Presentasjoner og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s