«Minitrær» – Pistacia

Pistasietre a la bonsai *

– treet, Pistacia lentiscus, kalles på norsk pistasietre eller mastikstre.

pistasj1

Treet her er et fint emne, klart for bonsai-skål etter trimming av rotklump.

Opphav:  Hagesenter lokalt
Overvintring: I drivhus
Idag:  Hagen i Bokngt. Haugesund

pistasj2

.

FAKTA:

«Urtekildens Planteleksiskon» (http://www.rolv.no), om pistacia:  Mastikstre er en eviggrønn, sterkt forgreinet busk eller et lite tre som blir opptil 3 m høyt. Planten har små elliptiske, læraktige og hårløse blad, rødlige blomster, og runde frukter på størrelse med en ert.  …   En egen variant av mastikstreet som kalles chios har vært drevet fram på øya Khios, og blir dyrket i store mengder der.  …  Mastikstreet er hjemmehørende i Middelhavsområdet.

Bonsai, trær som naturen har gjort til dvergtrær og/eller som er blitt det ved forsiktig beskjæring av grener og røtter og også ved surring av grenene for å tvinge dem til å vokse i de ønskede former. Viltvoksende bonsaitrær finnes nær tregrensen hvor hardt klima har hindret veksten, og i bergsprekker o.l. hvor vann- og næringsmangel fører til unormal vekst. Bonsai dyrkes både uten- og innendørs i litt store potter eller kar hvor jorden gjerne dekoreres med mose og stein for å se ut som et ekte landskap i miniatyr. Bonsai stammer opprinnelig fra Japan.
(Sitat fra SNL)

.

 

 

Om reXyz

årgang: 'sekstiåtter'
Dette innlegget ble publisert i Alle, Presentasjoner og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s