«Minitrær» – Myrtus

Myrt a la bonsai *

–  en busk, Myrtus communis, på norsk også kjent som brudemyrt, myrte, og myrtel

myrt1

Treet er nå et fint emne, klart for bonsai-skål etter trimming av rotklump.

Opphav:  Hagesenter lokalt
Overvintring: I drivhus
Idag:  Hagen i Bokngt. Haugesund

myrt2

.

FAKTA:

«Urtekildens Planteleksiskon» (http://www.rolv.no), om myrt:  Myrt er en vedaktig, aromatisk og alltidgrønn busk som i sitt naturlige utbredelsesområde normalt blir omkring 3 m høy, men som kan strekke seg til 5 m. Planten har rødlig bark og små, ovale, skinnende og litt læraktige blad som lukter behagelig når de gnis mellom fingrene.  …  Opprinnelsen til myrt er ukjent, men vi vet at planten har vært dyrket siden oldtiden og finnes nå fra middelhavsområdet og østover til sørlige Asia.  …  Myrt er et karaktertistisk innslag i vegetasjonen ved Middelhavet og kan på sine steder danne rene myrteskoger.  …  Myrt er ikke hardfør nok til å overvintre utendørs i Norge og brukes derfor som stueplante.

Bonsai, trær som naturen har gjort til dvergtrær og/eller som er blitt det ved forsiktig beskjæring av grener og røtter og også ved surring av grenene for å tvinge dem til å vokse i de ønskede former. Viltvoksende bonsaitrær finnes nær tregrensen hvor hardt klima har hindret veksten, og i bergsprekker o.l. hvor vann- og næringsmangel fører til unormal vekst. Bonsai dyrkes både uten- og innendørs i litt store potter eller kar hvor jorden gjerne dekoreres med mose og stein for å se ut som et ekte landskap i miniatyr. Bonsai stammer opprinnelig fra Japan.
(Sitat fra SNL)

Om reXyz

årgang: 'sekstiåtter'
Dette innlegget ble publisert i Alle, Presentasjoner og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s