«Minitrær» – Buxus

Buksbom a la bonsai *

buksbomBuxbom sempervirens, i Norge mest kjent som hekkplante

buksbom1

Dette eksemplaret er innkjøpt som 1 stk hekkplante, deretter skamklipt skjeiv etter beste evne, og til sist plantet litt sånn på ‘halvåtte’ for å illudere et værbitt lite tre.  Videre forming består i trimming / klipping av ‘trekronen’ for å begrense størrelse og fremme ønsket utseende. I sum: en morsom, spennende og givende øvelse å trene grønne fingre i.

Opphav:  Hagesenter lokalt
Overvintring: I drivhus
Idag:  Hagen i Bokngt. Haugesund

buksbom2

.

FAKTA:

Store norske leksikon, om buksbom:  Busker med læraktige, myrtelignende og vintergrønne, giftige blad. Vanlig buksbom, B. sempervirens, stammer fra middelhavsområdet og plantes alminnelig i hager, mest som hekk. I Norge kan den brukes i vintermilde områder langs kysten fra Oslofjorden til Vestlandet.  ..
Den gulaktige, meget harde og tunge veden, som også har blitt brukt i medisinen, brukes til dreierarbeider, og er et godt materiale for billedskjæring og musikkinstrumenter.

Bonsai, trær som naturen har gjort til dvergtrær og/eller som er blitt det ved forsiktig beskjæring av grener og røtter og også ved surring av grenene for å tvinge dem til å vokse i de ønskede former. Viltvoksende bonsaitrær finnes nær tregrensen hvor hardt klima har hindret veksten, og i bergsprekker o.l. hvor vann- og næringsmangel fører til unormal vekst. Bonsai dyrkes både uten- og innendørs i litt store potter eller kar hvor jorden gjerne dekoreres med mose og stein for å se ut som et ekte landskap i miniatyr. Bonsai stammer opprinnelig fra Japan.
(Sitat fra SNL)

.

 

Om reXyz

årgang: 'sekstiåtter'
Dette innlegget ble publisert i Alle, Presentasjoner og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s