«Minitrær» – Olea

Oliven a la bonsai *

oliventre, Olea europea 

oliven3

Opphav:  Hagesenter lokalt
Overvintring: I drivhus
Idag:  Hagen i Bokngt. Haugesund

oliven2

En liten digresjon (fra bonsai-verdenen):
I drivhuset  –  i tillegg til dette bonsai-emnet, pluss to-tre noe større oliventrær i potter  –  står året rundt også 2 stk ca 1,5 m høye oppstammede oliventrær, som setter blomster (ørsmå & uanselige) og små sorte frukter, disse 2 trærne har jeg hatt nå i rundt 20 år
(innkjøpt på et torg i Köbenhavn ca midt på 1990-tallet en gang, til en den gang latterlig lav pris ift norske priser, og fraktet svaiende hjem i midtgangen i en lånt campingvogn)

.

FAKTA:

Store norske leksikon:  Oliventre eller oljetre, Olea europaea, et opptil 10 m høyt tre i oljetrefamilien, minner om epletre, men bladene er smalere og sitter på om vinteren.  .. Treet blomstrer i mai og juni med hvite, duftende blomster i store samlinger i bladhjørnene.  ..  Olivenfruktene modnes i middelhavslandene i januar.  ..  Treet vokser langsomt, og det sies at det kan bli 1000 år gammelt. .. Treet stammer fra Vest-Asia,
men har i flere tusen år vært dyrket i de fleste land omkring Middelhavet.

Bonsai, trær som naturen har gjort til dvergtrær og/eller som er blitt det ved forsiktig beskjæring av grener og røtter og også ved surring av grenene for å tvinge dem til å vokse i de ønskede former. Viltvoksende bonsaitrær finnes nær tregrensen hvor hardt klima har hindret veksten, og i bergsprekker o.l. hvor vann- og næringsmangel fører til unormal vekst. Bonsai dyrkes både uten- og innendørs i litt store potter eller kar hvor jorden gjerne dekoreres med mose og stein for å se ut som et ekte landskap i miniatyr. Bonsai stammer opprinnelig fra Japan.
(Sitat fra SNL)

.

Om reXyz

årgang: 'sekstiåtter'
Dette innlegget ble publisert i Alle, Presentasjoner og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s